10x mysterieus kattengedrag verklaard

Katten zijn mysterieuze wezens en hebben zo hun eigen taal en maniertjes. Hier lees je wat deze maniertjes te betekenen hebben!

Kattengedrag explained

Mijn kat rolt over de grond
De buik is het kwetsbaarste plekje van de kat. Door over de grond te krioelen, probeert hij te zeggen: ik ben blij ik naast jou op de grond zit en je hebt toestemming om mijn kopje te aaien.

Mijn kat laat zijn kont zien als ik hem aai
Dit betekent dat je kat jou vertrouwt. Pas als ze de beste vrienden zijn, snuffelen katten aan elkaars achterste. Het staat gelijk aan een mensenknuffel of een begroetingskus.

Mijn kat begraaft zijn poep
Door de poep te begraven, kan een kat proberen zijn aanwezigheid te maskeren voor roofdieren. Andere katten ruiken de uitwerpselen ook. Een dominante kat kan de geur als een bedreiging van zijn territorium zien. Om een gevecht te voorkomen, begraaft de kat zijn poep.

Mijn kat neemt dode beesten mee naar binnen
Een kat is een geboren muizenjager. Het kan daarom gebeuren dat jouw kat vol trots zijn vangst aan jou geeft. Moederkatten nemen ook een prooi mee voor hun jongen. Je kat ziet jou dus als familie.

Mijn kat eet gras, is hij vegetariër?

In grassprietjes of blaadjes zouden belangrijke stoffen in zitten, zoals foliumzuur en vezels, die helpen om haarballen uit te spugen. Maak je dus geen zorgen als jouw kat aan blaadjes knabbelt, zorg er alleen wel voor dat de planten niet giftig zijn!

Mijn kat gaat in dozen zitten en niet in het mandje dat ik voor hem kocht

Kleine ruimtes, zoals doosjes, geven jouw kat een veilig gevoel. Een kat houdt er niet van om onbeschermd in een open ruimte te zitten. Om dezelfde reden zitten katten graag hoog, zoals in de kast of op de trap.

Mijn kat gooit alle spullen op de grond
Een kat is nieuwsgierig en zijn pootjes zijn gevoelig. Door iets aan te raken, kunnen ze meer over het voorwerp te weten komen. Het kan ook zijn dat jouw kat zich verveelt en graag wil spelen.

Mijn kat klauwt in mijn bank/been/arm/de vloer
Toen jouw kat een kitten was, gebruikte hij zijn pootjes om tegen de borst van zijn moeder te kneden, zodat de melk ging lopen. Wetenschappers denken dat katten op latere leeftijd zachte oppervlakken kneden omdat ze dan net zo blij zijn als toen ze bij hun moeder dronken. Cute!

Mijn kat loopt over mijn toetsenbord, gaat op mijn krant zitten en stoot de telefoon uit mijn hand, en dat allemaal tegelijk!
Breng je veel tijd op je telefoon door? Jouw kat kan dan jaloers worden. Als jou kat op jouw schoot probeert te gaan zitten als je de krant leest of de game controller uit jouw hand te stoten. Dit zijn manieren om aandacht te vragen.

Mijn kat rent als een dolle stier door de kamer
Dit is normaal gedrag voor kat die te veel energie heeft. Sommige katten doen dit graag ’s nachts, omdat dat het moment is waarop hun jachtinstinct geactiveerd wordt.